Sanne Friborg

Lidt om fællesskaber

Af Sanne Friborg, medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten Bornholm

I en del år har ord som solidaritet og fællesskab lidt været “fy”-ord. Jo, vi har da alle kunnet lide følelsen af, at der var nogen, der var solidariske med os, ligesom det at være en del af et fællesskab også har været meget rart. Alligevel har det i efterhånden mange år mere handlet om individet.  “Hvordan tager jeg mig ud?” “Hvad får jeg ud af det?” “Hvad er der i det for mig?” Sikkert båret godt frem af SoMe-kulturen, hvor alt handler om at blive set og hørt på de sociale medier.

De sidste par år har verden kæmpet med en pandemi, covid-19. I alle perioder med mere eller mindre restriktiv nedlukning. Disse nedlukninger har, tror jeg, åbnet vores øjne for, hvor vigtigt det er med sociale fællesskaber, hvor man mødes og taler, synger, spiller, leger, strikker eller andet med hinanden. At man har et sted, hvor man bliver set og hørt, et sted, man hører til.

Knap var vi på den gode side af pandemien, da Rusland invaderede Ukraine. Der var krig i Europa. Her blomstrede behovet for at gøre noget virkelig op. Mange danskere slap, hvad de havde i hænderne og kørte til den polsk-ukrainske grænse for at hjælpe flygtninge, som hovedsageligt var kvinder og børn, til Danmark. Og i Danmark stod mange klar med husly og mad. Viljen til at hjælpe og gøre noget for og sammen med andre var i den grad tilstede.

Vi ved det godt, men efter nedlukningerne under pandemien er det blevet endnu tydeligere, at vi mennesker har brug for fællesskaber og for måske at gøre en forskel i andre menneskers liv for at føle, at vi lever fuldt ud. Derfor er det godt at bo et sted som her på Bornholm. Vi har så rigt et foreningsliv, så der er noget for enhver smag. Her er der både plads til individet og de mange.

Det er imidlertid ikke alle, der selv opsøger de fællesskaber, de ellers ville have så godt af at færdes i. For ældre mennesker handler det måske om, at man er kommet ud af træning, fordi man har mistet en ægtefælle og derfor er blevet vant til at opsøge verden sammen med ham/hende. De seneste år er man blevet mere og mere opmærksomme på alle de ensomme ældre mennesker, og hvordan man kan hjælpe ensomme ind i fællesskaber. I 2021 indgik Bornholms Regionskommune en aftale med Brobyggerne, som netop arbejder med at skabe relationer og bygge bro ind i fællesskaber.

Sundhedsprofilen 2022 for Bornholm viste, at de unge mellem 16 og 24 år ikke føler, de har det godt mentalt. De føler sig blandt andet ensomme. Her ville det være fint med noget a la Brobyggerne målrettet de unge. Måske et samarbejde mellem BRK, ungerådet og relevante foreninger kunne begynde på denne opgave.

Gæsteleder bragt i Bornholms Tidende 27. juli 2022